Den svenska försäkringsbranschen omfattar 31 livförsäkringsföretag, 14 tjänstepensionsföretag, 202 skadeförsäkringsföretag och 24 understödsföreningar. Av dessa 271 försäkrings- och tjänstepensionsföretag är 34 företag utlandsägda och representerade i Sverige via filialer eller agenturer.
Antalet utländska företag har varit i stort sett oförändrat över åren. De flesta företag är antingen större och rikstäckande eller mindre och lokala företag.
Antalet företag har under åren varierat, men om man jämför med 2017 har antalet företag minskat med 22 procent. Det är främst antalet understödsföreningar som har mer än halverats och enligt nu gällande lag ska understödsföreningarna avvecklas på sikt. Tjänstepensionsföretagen tillkom under 2020. Det är tidigare försäkringsföretag som har ombildats till tjänstepensionsföretag. Hur försäkringsföretag och tjänstepensionsföretag regleras skiljer sig åt. För försäkringsföretag gäller försäkringsrörelselagen medan för tjänstepensionsföretag gäller lagen om tjänstepensionsverksamhet, som infördes i slutet av 2019.
Tillsammans sysselsätter branschen närmare 24 000 personer, vilket motsvarar ungefär en halv procent av antalet sysselsatta på den svenska arbetsmarknaden. Samtidigt som antalet företag i försäkringsbranschen har minskat med 22 procent sedan 2017 har antalet anställda ökat med lika mycket, 22 procent.
Försäkringsbranschen har en förhållandevis jämn könsfördelning. Av de anställda i branschen 2023 var strax över hälften, 54 procent, kvinnor. Andelen kvinnor har genomgående, sedan början av 2000-talet, varit något högre än andelen män.
Andelen chefer som är kvinnor har stigit trendmässigt över tid. År 2002 var drygt 36 procent av cheferna kvinnor. Motsvarande andel 2023 var 47 procent, det vill säga närmare hälften.
Både andelen kvinnor och andelen chefer som är kvinnor är högre inom försäkringsbranschen än näringslivet i genomsnitt där motsvarande siffror är 39 procent respektive 37 procent.
En fjärdedel av de anställda inom försäkringsbranschen arbetar med skadearbete och försäkringsreglering. I yrkesgruppen ingår utredningsarbeten om orsak och vållande vid en skada, samt tjänster som innefattar att genomföra riskbedömningar och analys kring återförsäkring till andra företag. Även vissa specialistyrken, såsom aktuarier (försäkringsmatematiker), ingår i yrkesgruppen. Andra vanliga yrkesgrupper är kundservice och säljare som 15 procent av de anställda arbetar med, följt av IT-arbeten (12 procent) och försäljning och rådgivning (11 procent).
Statistiken på denna sida är framtagen under våren 2024.
Söker du aktuell statistik finns det på våra statistiksidor.