Logotype for print

Svensk Försäkring kräver: Nödvändiga åtgärder och ett förtydligat ansvar

2024-06-13

Svensk Försäkring har tagit del av utredningen ”En enklare hantering av vattenfrågor vid planläggning och byggande”. Vi stödjer många av förslagen men det krävs åtgärder för att tydliggöra ansvarsförhållanden, förbättra lagstiftning och stärka samordning och statlig styrning.

Försäkringsskyddet för naturskador i Sverige är bland det bästa i världen. Det är viktigt att behålla detta omfattande skydd för att sprida risker och hålla nere kostnaderna. Klimatförändringar medför dock ökade risker för skador från extremt väder. Utan klimatanpassning blir försäkringar dyrare och vissa egendomar kan bli oförsäkringsbara, vilket kan få allvarliga samhällsekonomiska konsekvenser.

För effektiv klimatanpassning krävs åtgärder för att tydliggöra ansvarsförhållanden, förbättra lagstiftning och stärka samordning och statlig styrning.

Gerda Kinell, ekonom

- Att agera nu är billigare än att vänta och det behövs insatser på alla nivåer i samhället. Svensk Försäkring stödjer generellt utredningens förslag och ser att flera av dem kan stärka klimatanpassningsarbetet, säger Gerda Kinell, ansvarig för hållbara investeringar på Svensk Försäkring.

Gällande dagvattenfrågor noterar Svensk Försäkring bland annat att:

  • Plan- och bygglagen PBL fokuserar på nyproduktion, men befintlig bebyggelse behöver också förbättras för att hantera ökande mängder dagvatten.
  • Mer än 60 procent av anmälda skador är baktrycksskador i VA-systemet. Åtgärder för att minska översvämningar av fastigheters källare är nödvändiga.
  • Uttrycket "skälig utsträckning" för hantering av dagvatten behöver preciseras. Om åtgärder skyddar annan fastighet bör den fastighetsägaren bidra till kostnaderna.
  • Förtydligandet om dagvattenhantering i ett större sammanhang är positivt, men det behövs ett klarare ansvar i Kommunallagen för att minska inflödet av dagvatten i VA-nätet.
  • Definitioner för skyfall bör baseras på hur mycket vatten befintliga system kan hantera, snarare än återkomsttid.

Alla fastighetsägare bör bidra till egenhantering av dagvatten, men kommunerna måste ta ansvar för att minska risker i befintlig bebyggelse.

Genom att vidta ovanstående åtgärder kan vi säkerställa att försäkringsskyddet förblir starkt och att de samhällsekonomiska riskerna minimeras.