Försäkringsbranschen påverkas av den organiserade brottslighetens framfart, och vi är särskilt bekymrade över utnyttjandet av våra välfärdssystem, inklusive kollektivavtalade och privata försäkringar. Svensk Försäkring riktar i ett remissvar kritik mot att utredningar åter glömmer bort att privata aktörer också har ett behov av information.
Utredningen Ökat informationsutbyte mellan myndigheter – Behov och föreslagna förändringar (SOU 2024:63) föreslår en ny generell sekretessbrytande bestämmelse. Enligt förslaget ska sekretess till skydd för enskilda inte hindra att en uppgift lämnas till en annan myndighet för att bland annat förebygga, förhindra, upptäcka eller utreda felaktiga utbetalningar, fusk och regelöverträdelser eller för att utreda brott och motverka brottslig verksamhet.
Svensk Försäkring välkomnar utredarens förslag för att öka informationsutbytet mellan myndigheter, men framhåller att mer behöver göras.
– Tyvärr har inte heller den här utredaren tagit hänsyn till att också privata aktörer har ett behov av uppgifter från våra myndigheter för att motverka brott. Försäkringsbranschen fyller en viktig funktion i samhället och avsaknaden av information förhindrar oss från att fullgöra detta viktiga uppdrag, säger Ronja Wildenstam, jurist vid Svensk Försäkring.
De statliga utredningar som hittills har tillsatts har inte alls berört försäkringsbranschens roll i välfärdssystemet trots att kollektivavtalade och privata försäkringar kompletterar den allmänna socialförsäkringen. Det har Svensk Försäkring påtalat i ett flertal yttranden till Regeringskansliet. Avsaknaden av sådana utredningar är ytterst olycklig eftersom också felaktiga försäkringsersättningar är en del av den kriminella ekonomin och används av den organiserade brottsligheten för att finansiera annan brottslighet.
– Försäkringsbranschen vill gärna bidra mer i arbetet mot den organiserade brottsligheten då vi har information som är relevant för det allmänna. Ytterst drabbas alla skötsamma försäkringstagare och samhället i stort av att vi inte kan utbyta information med varandra, säger Ronja Wildenstam.
Svensk Försäkring ser ett behov av att det omgående tillsätts en ny utredning för att möjliggöra ett informationsutbyte mellan försäkringsbranschen och berörda offentliga aktörer.