En stor del av nyteckningspremierna för pensions- och livförsäkringar förmedlas via valcentraler. Denna kanal fortsatte att öka under 2024 och utgjorde 39 procent av nyteckningspremierna. Samtidigt minskar andelen nyteckningspremier förmedlade via försäkringsförmedlare.
Under 2024 distribuerades 39 procent av nyteckningspremierna för pensions- och livförsäkringar via valcentraler. Det är en ökning med 2 procentenheter jämfört med året innan. En valcentral sköter kollektivavtalad tjänstepension och fungerar som en länk mellan anställda, arbetsgivare och försäkringsföretag. Premier via valcentraler utgörs nästan uteslutande av årliga premier.
Vidare stod försäkringsförmedlare för 24 procent av nyteckningspremierna vilket är en minskning med 2 procentenheter jämfört med 2023. Förmedlarna hanterar både engångs- och årliga premier och de flesta förmedlare är knutna till ett eller flera försäkringsföretag. Av nyteckningspremierna var 22 procent tecknade via banker eller andra finansiella institutioner, vilket är 3 procentenheter mer än 2023. Denna kanal är särskilt vanlig för engångspremier, men även här förekommer årliga premier.
Direktförsäljning – alltså avtal direkt mellan kund och försäkringsföretag utan mellanhänder – stod för 12 procent av nyteckningen, vilket är i nivå med året innan. Direktförsäljning omfattar både engångs- och årliga premier.
Anm.: Företagens rapportering av distributionskanaler har justerats något vilket kan innebära att data fram till och med 2019 inte är fullt ut jämförbara med data för 2020 och senare.