Kapitalförsäkring har många egenskaper som gör den lämplig att inkludera i diskussionerna om att etablera en europeisk sparandeprodukt. Det skriver Svensk Försäkring i sitt svar på EU-kommissionens konsultation om Sparande- och investeringsunionen.
En av EU-kommissionens prioriterade frågor för kommande år är att stärka EU:s konkurrenskraft. En viktig aspekt är ett ökat sparande från hushåll samt att bland annat försäkrings- och tjänstepensionsföretag ökar sina investeringar inom unionen.
Mot den bakgrunden har EU-kommissionen lanserat en Sparande- och investeringsunion (SIU). För att få inspel till utformningen av SIU har EU-kommissionen gått ut med en konsultation, en så kallad call for evidence som avslutades 7 mars. Utöver att bidra till Insurance Europes svar har Svensk Försäkring skickat in ett eget svar.
Svensk Försäkring framhåller att kapitalförsäkring är en attraktiv sparprodukt för svenska hushåll och företag. Liksom ISK fungerar kapitalförsäkring som ett ”skal” för sparande i aktier, fonder och andra värdepapper. Vid kapitalförsäkring är det också möjligt att spara i en traditionell livförsäkring. I stället för att deklarera för köp och försäljningar där vinsten beskattas med kapitalvinstskatt utgår en årlig schablonskatt. Det förenklar vid deklarationen för privatpersoner och företag.
Eva Erlandsson, senior ekonom
– Med tanke på det stora intresset för kapitalförsäkring i Sverige är det logiskt och rimligt att även kapitalförsäkring inkluderas vid överväganden om en europeisk sparprodukt inom SIU. Givet skillnaderna mellan ISK och kapitalförsäkring ger de två sparprodukterna den enskilde möjlighet att anpassa sitt sparande utifrån sina preferenser, säger Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring.
Ett vanligt motiv för att teckna kapitalförsäkring är möjligheten till periodiserade utbetalningar och att välja förmånstagare. Försäkringen underlättar också skattehanteringen (avräkningen) vid handel i utländska aktier. Till skillnad från ISK är det också möjligt för företag att spara i kapitalförsäkring bland annat som ett sätt att till exempel trygga tjänstepension för de anställda.
Något som har diskuterats är att införa geografiska begränsningar för investeringarna för en sparprodukt inom SIU, exempelvis att 80 procent ska investeras inom EU.
– Vi har inte den typen av begränsningar för sparande i kapitalförsäkring och ISK och vi tror att de skulle minska intresset för en europeisk sparprodukt, säger Magnus Vesterlund, chefsekonom på Svensk Försäkring.
Mer information om Sparande- och investeringsunionen kommer att framgå i den handlingsplan som EU-kommissionen förväntas presentera senare under mars.