Svensk Försäkrings trend- och framtidsspaning på Finlandsinstitutet lockade branschens nyckelaktörer till Snickarbacken i Stockholm. Årets tema kretsade kring tre högaktuella områden: AI, den gröna omställningen inom försäkringsbranschen och utmaningar kopplade till försäkringsmässiga principer. Dessutom bjöd programmet på en ekonomisk uppdatering, en uppskattad tradition på agendan. Seminariet leddes av Magnus Vesterlund, chefsekonom på Svensk Försäkring. Vi tog som vanligt tillfället i akt att samla in reflektioner från deltagarna.
Christina Lindenius, vd på Svensk Försäkring, inledde årets seminarium med att belysa utvecklingen i omvärldsbilden:
”Branschen har kapital, och våra medlemsföretag har länge arbetat för ett klimatsmartare samhälle – men vi vill kunna göra mer. Tyvärr finns det hinder, både nationellt och internationellt, som försvårar möjligheten att tillgängliggöra kapitalet.”
Gerda Kinell, ekonom med ansvar för hållbara investeringar på Svensk Försäkring, beskrev hur försäkringsbranschen kan bidra till den gröna omställningen:
”Det är svårt för bolagen att investera när riskerna är för höga. Här kommer principen om riskdelning mellan stat och näringsliv in som en central lösning.”
Under den efterföljande paneldiskussionen om samma ämne deltog Amanda Lind (Mp), Christofer Fjellner (M) och Tomas Flodén (AMF), som diskuterade vad som krävs för att accelerera omställningen:
Amanda Lind, språkrör för Miljöpartiet:
”Om vi kan kompensera människor på landsbygden och låginkomsttagare, tror jag att vi kan påskynda den gröna omställningen utan att det sker på bekostnad av dessa grupper. Det krävs en folklig förankring, som skapas genom dialog med människor. Vi behöver också modiga politiker som vågar sätta en tydlig riktning. När det gäller en energiöverenskommelse ser jag att vi kan skapa en gemensam framtid.”
Christofer Fjellner, oppositionsborgarråd för Moderaterna:
”Det är avgörande att vi har medborgarnas stöd när vi fattar dessa beslut. Svensk klimatpolitik måste också harmonisera med EU:s klimatpolitik; annars riskerar vi att göra det onödigt svårt för oss själva.”
Tomas Flodén, vd för AMF:
”Vårt uppdrag är att skapa hög avkastning till våra kunder. Pensionskapitalet bidrar redan idag till den pågående omställningen. Framöver kommer det bli dyrt att släppa ut koldioxid, vilket skapar incitament för innovativa företag att hitta lösningar. För oss som investerare är tydliga och långsiktiga spelregler, som står emot regeringsskiften, en nyckelfaktor.”
Jonas Söderberg, ekonom på Svensk Försäkring, gav en analys av den ekonomiska utvecklingen:
”Vi befinner oss fortfarande i en lågkonjunktur med hög arbetslöshet, som förväntas hålla i sig fram till 2026. Tyskland är en viktig exportmarknad för Sverige och dess ekonomi och politik hackar. Till detta kommer en betydande geopolitisk osäkerhet.”
Kapitlet om hot mot försäkringsmässiga principer presenterades av Johan Lundström, chefsekonom på Svensk Försäkring:
”Finns det ett hot? Svaret är ja. Det finns ett starkt politiskt tryck i Bryssel att begränsa försäkringsföretagens tillgång till information som är avgörande för riskbedömning.”
Avslutningsvis diskuterades AI och dess roll inom försäkringsbranschen. Pär Karlsson, senior rådgivare på Svensk Försäkring, belyste några centrala aspekter:
”AI innebär möjligheter men också risker, exempelvis när det gäller transparens och risken för exkludering. Vi vet också att AI kommer förändra våra arbeten och skapa nya roller – det är något vi kan vara säkra på.”
Fredrik Bodestedt (Head of AI på Lumera) och Martin Björkman (Data Science Lead på LF) delade sina insikter om AI:s möjligheter och utmaningar:
Martin Björkman:
”Vi har utvecklat en egen, avgränsad AI för LF. Bland våra medarbetare är 90 % nöjda, 5 % väldigt nöjda och 5 % missnöjda.”
Fredrik Bodestedt:
”Datakvalitet är helt avgörande. Den underliggande datan måste vara korrekt, hanteras på rätt sätt och ge pålitliga svar. AI måste dessutom kunna ange en källa och verifiera sina svar för att garantera trovärdighet.”
Under december månad släpper vi avsnitt av Föräskringssnack för respektive avsnitt i rapporten och sist kommer det inspelade seminariet att lyssna på i efterhand.