Logotype for print

Ny rapport om tjänstepension

2024-08-21

Tjänstepension får allt större betydelse för enskilda individers försörjning som pensionär. En ny rapport från Svensk Försäkring ger en överblick över avtal, aktörer och statistik på tjänstepensionsmarknaden.

Tjänstepension är ett komplement till den allmänna pensionen och den har kommit att få allt större betydelse för enskilda individers försörjning som pensionär.

Eva Erlandsson, senior ekonom

- Frågor som rör tjänstepension är i många avseenden komplexa med många aktörer inblandade. Syftet med denna rapport är att ge samlad information om tjänstepension, säger Eva Erlandsson, senior ekonom Svensk Försäkring.

Rapporten innehåller dels statistik om inbetalda premier och utbetalningar från livförsäkrings- och tjänstepensionsföretagen, dels en övergripande beskrivning av förutsätt­ningarna för tjänstepension, ålderspensionsavtalen och vad som ligger bakom de ökade inbetalningarna av premier till tjänstepension.

Rapporten innehåller även en redogörelse för förutsättningarna och omfattningen av löneväxling.

- Efter det att möjligheten till ett avdragsgillt pensionssparande avskaffades för de allra flesta 2016 har löneväxling kommit att bli ett sätt att spara privat till sin pension, säger Eva Erlandsson.