Logotype for print

Gerda Kinell: Ställ högre miljökrav vid upphandling av vård

2024-06-27

Vid ett rundabordssamtal i Almedalen anordnat av Euro Accident under onsdagen deltog Gerda Kinell från Svensk Försäkring. Samtalet kom att handla om hur man mäter och minskar koldioxidavtryck i vårdkedjan och hur man ska få ner utsläppen.

Gerda Kinell, ansvarig för hållbara investeringar vid Svensk Försäkring, deltog i ett seminarium anordnat av Euro Accident under onsdagen. Samtalet hade rubriken: ”Rundabordssamtal om att minska miljöpåverkan i vårdkedjan”. Med under samtalet var även representanter från Aleris, Capio, Blodtrycksdoktorn och Carasent.

Samtalet kom bland annat att kretsa om hur utsläpp kan minskas från vårdkedjan, genom smartare vårdkedjor. Det kan till exempel handla om att undvika onödig vård, satsa på förebyggande vård och självvård.

Gerda Kinell:

- Både gällande mätmetoder och att få ner utsläpp så är en god idé att snegla på svenska regioner som jobbat strategiskt med frågorna under lång tid. Inte för att kopiera utan snarare för att få inspiration och lära av deras arbetsmetod. Ett annat sätt är att via krav i upphandlingar av vård ställa högre miljökrav.

Euro Accident avser att initiera nya möten på temat om utsläpp framöver.