Det är positivt att regeringen uppmärksammar försäkringsbranschens förutsättningar och klimatförändringarnas inverkan på möjligheten att fortsätta att erbjuda ett gott försäkringsskydd. Vi efterlyser dock konkreta åtgärder gällande infrastruktur såsom VA-system och framtida byggnation.
Svensk Försäkring delar i huvudsak uppfattningen om de risker som regeringen lyfter om klimatförändringarnas påverkan på försäkringsmarknaden. Utan klimatanpassning blir försäkringarna dyrare och på sikt kan det bli omöjligt att försäkra viss egendom, vilket kan få allvarliga samhällsekonomiska konsekvenser.
- De utredningar som föreslås är ett steg i rätt riktning även om en snabbare process vore önskvärt för att redan nu anpassa samhället till det förändrade klimatet. Under tiden ser vi dessvärre ett fortsatt byggande i riskutsatta områden som förvärrar möjligheterna till klimatanpassning och på sikt även försäkringsmöjligheter, säger Staffan Moberg, jurist på Svensk Försäkring.
Svensk Försäkring har sedan ett par år arbetat med frågan om ett regelverk för klimatresiliensdeklarationer, dvs. en klassificering av varje fastighets risk för klimatrelaterade skador. Vi ser därför positivt på att regeringen avser att påbörja ett arbete med att analysera åtgärder som kan skapa incitament för fastighetsägare och byggprojektörer så att klimatrelaterade risker kan förebyggas. Detta skulle också bidra till lättillgänglig och jämförbar information om fastigheters klimatrelaterade risker.
- Regeringens förslag om att intensifiera arbetet för en stärkt beredskap för vattensäkerhet kopplat till bland annat skyfall, översvämning och ökade vattenflöden är positivt. Vi efterlyser dock konkreta åtgärder för att avlasta VA-systemet då de flesta fastighetsskador uppkommer vid skyfall och framför allt uppstår till följd av baktryck i VA-systemet, säger Staffan Moberg, jurist på Svensk Försäkring.