Logotype for print

Replik: Sjukvårdsförsäkringar gör inte vården sämre

2019-12-22

Replik Aftonbladet Debatt 22/12. En privat vårdgivare ger vård enligt de avtal som finns med det offentliga respektive det privata. Det betyder inte att någon annan får det sämre eller att välfärden raseras. Tvärtom avlastas den offentligfinansierade vården.

Att försäkringspatienter får snabbare vård av privata vårdgivare följer av att försäkringsbolagen avtalar och betalar för andra tidsramar än vad regionerna gör. 

 

Precis som Lapidus i sin debattartikel lyfter fram erbjuder allt fler fackförbund sina medlemmar att teckna sjukvårdsförsäkring, exempelvis Unionen, Lärarförbundet och Polisförbundet. 207 000 sjukvårdsförsäkringar har tecknats av enskilda individer som en gruppförsäkring, de flesta genom sitt fackförbund.

 

Fackförbunden erbjuder sedan länge inkomstrelaterade försäkringar och sjukvårdsförsäkringen fyller troligen en likartad funktion.

 

Genom en sjukvårdsförsäkring får den enskilde en ökad trygghet i att snabbt få vård och kunna återgå i arbete. På så sätt skyddar man sin inkomst och försörjning.

 

Fördelarna med att teckna en sjukvårdsförsäkring som en gruppförsäkring är många. Priset blir lägre och det görs vanligen ingen individuell hälsoprövning. För en 40-åring kostar försäkringen drygt 100 kronor per månad och självrisken är omkring 750 kronor.

 

Den försäkrade är garanterad ett besök hos specialist inom 7 dagar och operation inom 14–21 dagar. Det kan jämföras med vårdgarantins 90 dagar.

 

Det är här många inte får ihop logiken. Hur kan någon få snabbare vård utan att någon annan får vänta längre? Ett sådant resonemang bygger på att man utgår ifrån att den vård som ges är på förhand given. Det behöver den inte vara. Privata vårdbolag kan anpassa sin bemanning om regionerna väljer att avtala om fler platser.


Eva Erlandsson, senior ekonom, Svensk Försäkring

 

(Replik på aftonbladet.se 2019-12-22)