Logotype for print

Staffan Moberg i panel om stora bränder

2024-06-26

På Brandskyddsföreningens seminarie om stora bränder i Almedalen deltog Staffan Moberg, jurist, från Svensk Försäkring under tisdagen. Ett av budskapen var att brandskyddsarbetet måste utvecklas.

Staffan Moberg var en av deltagarna på Brandskyddsföreningens seminarie om stora bränder, som ägde rum på Gotlands museer i centrala Visby under tisdagen.

Försäkringsbranschen betalade ut 10,3 miljarder kopplat till 24 000 bränder 2023.  

Staffan Moberg, om vad som är viktigt när vi ska stärka och hantera egendomsskyddet:

- Rätt material och metod för byggnader, tydliga regler för byggnation, systematiskt brandskyddsarbete och ett kvalitetssäkrande av de som utför arbetet.

Trots att det byggts hus i tusentals år inträffar fortfarande katastrofala bränder, såsom Oceana-branden i Göteborg och branden i Börsen i Köpenhamn. Dessa händelser väcker frågor om varför sådana bränder fortfarande uppstår och vad som kan göras för att förhindra dem.

Staffan Moberg:

- Det systematiska brandskyddsarbetet behöver utvecklas. Det faller idag mellan stolarna. Varken Boverkets regelverk eller Arbetsmiljöverket tar sikte på arbetsmiljöskador och brandrisken kopplat till egendom tittar man inte på. Risken för att brand ska uppstå är något man bör se över. Att inte förebygga bränder är inte hållbart.